• fu'a
  • fu'a

O palanikeke mamafa o se fesoasoani saogalemu ma aoga i le togafitiga o le le mautonu.

E tusa ai ma le au suʻesuʻe Suetena na latou iloa o tagata mamaʻi e le mautonu e faʻaleleia le moe ma faʻaitiitia le moe i le ao pe a momoe ma se palanikeke mamafa.

O faʻaiʻuga o suʻesuʻega faʻafuaseʻi, faʻataʻitaʻiina o loʻo faʻaalia ai o tagata auai e faʻaaogaina le palanikeke mamafa mo le fa vaiaso na lipotia mai le faʻaitiitia o le mamafa o le le mautonu, sili atu le tausiga o le moe, maualuga maualuga le gaioiga i le ao, ma faʻaitiitia faʻamaoniga o le vaivai, atuatuvale, ma le popole.

O tagata auai i le kulupu palanikeke mamafa e toetoe lava 26 taimi e sili atu ona oʻo i le faʻaitiitia o le 50% pe sili atu i lo latou malosi o le le mautonu pe a faʻatusatusa i le vaega faʻatonutonu, ma e toetoe lava 20 taimi e sili atu ona maua le faʻamagaloina o latou le mautonu.O taunu'uga lelei na fa'amauina i le 12-masina, tatala le tulitatao vaega o le su'esu'ega.

"O se faʻamatalaga fautuaina mo le faʻafilemuina ma le faʻaleleia o le moe o le mamafa o le palanikeke filifili e faʻaoga i itu eseese i luga o le tino, faʻaosofia le lagona o le paʻi ma le lagona o maso ma sooga, e tutusa ma le acupressure ma le massage," o le tala lea a le tagata sailiili mataupu. Dr. Mats Alder, faufautua psychiatrist i le matagaluega o le neuroscience falemaʻi i le Karolinska Institutet i Stockholm.

"O loʻo i ai faʻamaoniga e taʻu mai ai o le loloto o le faʻaosofia o le mamafa e faʻapupulaina ai le parasympathetic arousal o le autonomic nervous system ma i le taimi lava e tasi e faʻaitiitia ai lagona alofa, lea e manatu o le mafuaʻaga lea o le faʻafilemuina."

O le suʻesuʻega, lomia i leJournal of Clinical Sleep Medicine,e aofia ai le 120 tagata matutua (68% fafine, 32% tane) na maua muamua i le maʻi le mautonu ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le mafaufau: faʻalavelave faʻalavelave tele, maʻi pipili, faʻamaʻi faʻamaʻi le atoatoa, poʻo faʻalavelave popole lautele.E tusa ma le 40 tausaga o latou matutua.

O tagata na auai na fa'avasegaina e momoe mo le fa vaiaso i le fale ma se palanikeke-mamafa filifili po'o se palanikeke pule.O sui na tofia i le vaega o palanikeke mamafa sa taumafai i se palanikeke filifili 8-kilo (pe tusa ma le 17.6 pauna) i le falemaʻi.

E toasefulu tagata auai na maua le mamafa tele ma maua ai se palanikeke 6-kilo (pe tusa ma le 13.2 pauna).O tagata na auai i le vaega faʻatonutonu na momoe ma se palanikeke filifili paʻu mama o le 1.5 kilokalama (e tusa ma le 3.3 pauna).Suiga i le faigata o le insomnia, o le taunuuga muamua, na iloiloina e faʻaaoga ai le Insomnia Severity Index.Na fa'aaoga le tapulima e fa'atatau ai le moe ma le maualuga o gaioiga i le ao.

Toeitiiti 60% o tagata faʻaoga palanikeke mamafa na i ai se tali lelei ma le faʻaitiitia o le 50% pe sili atu i latou togi ISI mai le laina faʻavae i le fa vaiaso, faʻatusatusa i le 5.4% o le vaega faʻatonutonu.Fa'amagaloga, o le togi o le fitu pe itiiti ifo ile fua ole ISI, e 42.2% ile vaega palanikeke mamafa, fa'atusatusa ile 3.6% ile vaega fa'atonutonu.

A maeʻa le suʻesuʻega muamua e fa vaiaso, sa i ai i tagata auai uma le filifiliga e faʻaaoga le palanikeke mamafa mo se 12-masina le tulitatao.Na latou fa'ata'ita'iina palanikeke eseese e fa: lua palanikeke filifili (6 kilokalama ma le 8 kilokalama) ma palanikeke polo e lua (6.5 kilokalama ma le 7 kilokalama).

Ina ua uma le suʻega, ma sa faʻatagaina saoloto i latou e filifili le palanikeke latou te fiafia i ai, ma le tele o le filifilia o se palanikeke sili atu le mamafa, na o le toʻatasi le tagata auai na faʻagata le suʻesuʻega ona o lagona o le popole pe a faʻaaoga le palanikeke.O tagata auai na sui mai le palanikeke faʻatonutonu i se palanikeke mamafa na oʻo i se aafiaga tutusa e pei o tagata mamaʻi na faʻaogaina muamua le palanikeke mamafa.A maeʻa le 12 masina, 92% o tagata faʻaoga palanikeke mamafa na tali mai, ma 78% na faʻamagaloga.

"Na ou ofo i le tele o le aafiaga o le le mautonu e ala i le palanikeke mamafa ma le fiafia i le faaitiitia o tulaga o le popole ma le atuatuvale," o le tala lea a Adler.

I se faʻamatalaga faʻatatau, faʻasalalau foi iJCSM, Na tusia e Dr. William McCall e faapea o taunuuga o suʻesuʻega e lagolagoina ai le psychoanalytic "siosiomaga o loʻo taofiofia", lea e taʻu mai ai o le paʻi o se manaʻoga masani e maua ai le toʻafilemu ma le mafanafana.

O lo'o una'ia e McCall le 'au'aunaga ina ia mafaufau i le a'afiaga o mea e momoe ai ma moega i le lelei o le moe, a'o vala'au mo su'esu'ega fa'aopoopo i le a'afiaga o palanikeke mamafa.

Toe lolomi mai leAmerican Academy of Moe Fomai.


Taimi meli: Ian-20-2021