• fu'a
  • fu'a

Ua maua i le su'esu'ega le fa'ama'i o le Covid-19 ua vave ona va'aia suiga i uiga ma masaniga fa'atau fa'ama'i.

O le Better Sleep Council e masani ona fa'atautaia su'esu'ega 'ese'ese a tagata fa'atau e fesoasoani ai i le au gaosi fa'ama'i ma le fa'alapotopotoga fa'amoe lautele ina ia tali lelei atu i mana'oga o tagata fa'atau, fa'atalitali aga'i mai ma fa'aleleia taumafaiga tau maketi.I le vaega lata mai o suʻesuʻega atoatoa, o loʻo suʻesuʻeina e le BSC pe faʻafefea ona suia e le faʻamaʻi Covid-19 ma faʻateleina uiga ma amioga a tagata faʻatau e fesoʻotaʻi ma le moe, soifua maloloina ma faʻatau faʻamaʻi.O le suʻesuʻega, na faia i le 2020, o se vaega o se faʻasologa na amata mai i le 1996 e mafai ai e le alamanuia ona siaki suiga ma aga i le taimi.I le afa lona lua o le 2020, na faia ai e le BSC se suʻesuʻega lona lua e faʻatatau i le faʻaogaina e tagata faʻatau iloiloga i luga ole laiga e suʻesuʻe ai mattress ma faia filifiliga faʻatau.Fa'atasi, o fa'ai'uga o su'esu'ega e lua e maua ai fa'amatalaga taua e mafai e tagata gaosi oloa ona fa'aoga e fa'aleleia atili ai a latou fa'agaioiga ma sili atu le tautuaina o tagata fa'atau.Faitau pea.
O se su'esu'ega lautele a tagata fa'atau na fa'atautaia e le Better Sleep Council ua maua ai le fa'atupula'ia o le lagolago mo le fa'atauina o fa'amoe i luga ole laiga ma fa'aitiitia le fiafia o tagata fa'atau i le fa'aogaina o asiasiga i faleoloa e avea ma puna autu o fa'amatalaga mo tagata fa'atau fa'amoe.
O le su'esu'ega a le BSC o lo'o fa'amauina ai suiga taua i le fa'agasologa o maketi fa'atau fa'ama'i.
O le su'esu'ega na maua ai tala lelei mo fa'atau fa'amoe i luga ole laiga ma alalaupapa.O su'esu'ega na maua ai o lo'o fa'atupula'ia le fiafia o tagata fa'atau mo fa'atau i luga ole laiga, aemaise lava i tagata fa'atau laiti.Ma o na tagata fa'atau laiti e itiiti ifo nai lo tagata matutua matutua e fai mai e taua tele le lagona ma fa'ata'ita'i se fa'amalama a'o le'i fa'atau.

E ui o le suʻesuʻega na maua ai o faleoloa piliki-ma-mortar o loʻo tumau pea o se vaega taua o le faʻatauina o faʻamalama, na faʻaalia ai foi e toʻaitiiti tagata faʻatau e manatu o asiasiga i faleoloa o se puna manaʻomia o faʻamatalaga mo le faʻatauina o faʻamaʻi.
Ma na maitauina ai suiga tetele i manatu o tagata faʻatau i le moe ona o le faʻamaʻi Covid-19 na faʻaalia ai lona aafiaga i le atunuʻu.Masalo o le sailia o se fa'amafanafanaga fa'aopoopo i totonu o latou potumoe, o tagata fa'atau e nonofo i le fale e sili atu nai lo le fa'aluaina e sili atu nai lo isi tagata fa'atau e mana'o i ni mata'i malu.

"O lenei suʻesuʻega a le Better Sleep Council e faʻamaonia ai le faʻatupuina o le mafanafana o tagata faʻatau i le faʻatau i luga ole laiga, o se faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatasi ma se suiga tutusa o tagata faʻatau i le iloiloina o suʻesuʻega i luga ole laiga i luga o faleoloa o se vaega o la latou sailiga faʻamatalaga," o le tala lea a Mary Helen Rogers , sui peresitene o maketi ma fesoʻotaʻiga mo le International Sleep Products Association.(O le BSC o le vaega aʻoaʻoga faʻatau a le ISPA.) “E tuʻuina atu ai foʻi faʻamatalaga faʻatauga faʻatau i luga o le lalolagi Covid-19 lea na amata ona oʻo i ai le pisinisi i le tausaga talu ai, o le a faʻaauau i lenei tausaga.
"I le aotelega, o le suʻesuʻega e maua ai le tele o faʻamatalaga e mafai e tagata gaosi oloa ma tagata faʻatau oloa ona faʻaogaina e sili atu ona fesoʻotaʻi ma a latou tagata faʻatau," o le faʻaopoopo mai lea a Rogers.“E maua ai fo'i fa'amaumauga o le su'esu'eina o lo'o avea o se sikoa i luga o fa'atinoga o alamanuia i luga o le ta'amilosaga o le fa'amomoli, o se fa'ailoga autu mo le fa'atauina o fa'ama'i."

Mulimuli i laina masani
O le su'esu'ega e le'o se galuega fou mo le BSC, lea na fa'atautaia su'esu'ega fa'atau i taimi uma talu mai le 1996 e malamalama ai ma siaki suiga i uiga o tagata fa'atau i mataupu autu e uiga i le moe ma le fa'atau.Ole su'esu'ega fa'atau tele mulimuli na faia ile 2016.
"O le sini autu o lenei suʻesuʻega a le BSC o le mataʻituina lea o tulaga i le auala ma pe aisea e faʻatau ai e tagata faʻatau se faʻamaʻi e faʻamalamalama atili ai le fuafuaga tau fesoʻotaʻiga a le alamanuia," o le tala lea a Rogers.“Matou te mananaʻo e tuʻuina atu i le alamanuia se malamalamaga sili atu i mea e faʻaosoina ai tagata faʻatau e amata le faagasologa, mea latou te faʻatauaina sili ma o latou faʻamoemoega.Matou te mananaʻo e fesoasoani i le alamanuia ia sili atu ona manuia i le faigamalaga a le tagata faʻatau ma ia sili atu ona saunia e taʻitaʻia ma aʻoaʻoina le tagata faʻatau.

Fa'atauga masani ma mea e fiafia i ai
O le su'esu'ega i le 2020 na maua ai o fa'amoemoega a tagata fa'atau mo tau o fa'ama'i ma ta'amilosaga e sui ai fa'ama'i e fa'atusa i mea na maua i le 2016, e maua ai se fua fa'atatau o le mautu mo se alamanuia ua va'aia suiga tetele i tausaga talu ai nei.Ua fa'ailoa mai fo'i i su'esu'ega ua fa'aitiitia la'ititi le fa'amalieina o tagata fa'atau i a latou fa'ama'i talu mai le 2016, o se su'esu'ega o le a mata'ituina e le BSC pe fa'atupuina se tulaga iloga.

O suiga tetele talu mai le 2016 e fesoʻotaʻi ma le faʻatauga faʻatau, faʻaalia ai le faʻatupulaia o le fiafia mo faʻatau i luga ole laiga ma faʻaitiitia le taulaʻi i asiasiga i totonu o faleoloa e avea o se punavai o faʻamatalaga i luga o matai.
O le isi suiga, ioe, o le aliaʻe mai o le faʻamaʻi, "lea e foliga mai na i ai se aafiaga i le moe ma le faʻamaʻi o tagata," o le tala lea a Rogers.
O tagata faʻatau i lalo o le nofo-i-fale poloaiga i le taimi o le suʻesuʻega ia Aukuso talu ai na sili atu nai lo isi e fai mai ua sili atu nai lo le moe ma fai mai o le faʻaleleia o fale ma le olaga o le a avea ma faʻaoso mo le sui o le faʻamaʻi.

O le su'esu'ega a le BSC na maua ai ni fa'aoso autu e lima e sui ai le fa'ama'i, o se mea taua na mata'ituina e le au gaosi moega ma le au fa'atau oloa.O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi, na taʻua e le 65% o tagata tali mai, ma le soifua maloloina ma le mafanafana, na taʻua e le 63% o tagata tali mai, o mea ia e lua e masani ona faʻaosoina mo le suiina o faʻamaʻi.O le fa'aleleia atili o le fa'amoe, lea e aofia ai le mana'o o tagata fa'atau e si'i a'e i se fa'amoe tele, na soso'o ai, na ta'ua e le 30% o i latou na tali mai.O le fa'aleleia o fale ma suiga o le olaga na ta'ua e 27% o tagata na tali mai e fai ma fa'atauga, ae o le 26% na fai mai o le latou fa'ama'i e o'o atu i le matua o se fa'atauga.
E ui o le suʻesuʻega lata mai na faʻaalia ai le tele o suiga i uiga o tagata faʻatau e uiga i le faʻatauina o faʻamaʻi, na iloa ai o faʻailoga autu o le siakiina o loʻo tumau pea le mautu talu mai le 2016.
Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2020 suʻesuʻega, na fai mai tagata faʻatau o latou tau o se mataʻu lelei o se uiga o le $1,061.E la'ititi la'ititi lena nai lo le $1,110 tagata fa'atau na lipotia i le 2016, ae e matua maualuga atu nai lo le $929 tagata fa'atau na lipotia i le 2007.

O le suʻesuʻega 2020 na maua ai e tagata faʻatau na teuina o latou mataʻu muamua mo le taimi tutusa e pei o le 2016. O le 2020 mean e 9 tausaga, toetoe lava tutusa ma le 2016 mean, lea e 8.9 tausaga.Ae o le taimi nei ua matua maualalo ifo nai lo le 2007, ina ua 10.3 tausaga.
O le a le umi e fa'amoemoe ai tagata fa'atau e teu se fa'amalama fou?O le 2020 na faʻamoemoeina o le 9.5 tausaga, faʻatusatusa i le 2016 faʻamoemoeina o le 9.4 tausaga.Ole fua faatatau ole 2007 na fa'amoemoe e maualuga tele ile 10.9 tausaga.
Le faitau aofa'i
O le su'esu'ega, na faia i luga o le initaneti e le Fluent Research, o se fa'ata'ita'iga a le atunu'u e tusa ma le 1,000 tagata fa'atau, o tagata matutua uma a Amerika e 18 tausaga pe sili atu fo'i o lo'o auai i fa'ai'uga fa'atau fa'ama'i.
O i latou na tali mai e tusa o le vaeluaga tutusa i laina o itupa, ma 49% tane ma 51% fafine.Na latou atagia ai le tele o tausaga, ma le 26% i le 18-35 tausaga, 39% i le 36-55 tausaga (e masani ona vaʻaia o le vaega faʻapitoa a le alamanuia) ma le 35% tausaga 56 pe sili atu.E fitusefululima pasene o tagata na tali mai e papae, 14% o le Hispanic ma 12% o Black.
O le au su'esu'e o lo'o tali mai o lo'o fai ma sui o itulagi tetele e fa o le atunu'u, ma 18% o lo'o nonofo i Matu i Sasa'e, 22% o lo'o nonofo i Saute, 37% o lo'o nonofo i Midwest ma 23% o lo'o nonofo i Sisifo.E 32 pasene e nonofo i totonu o le taulaga, 49% e nonofo i le taulaga, ma le 19% e nonofo i nuu i tua.
O i latou uma na tali mai na latou fai mai sa latou faia se sao i le suʻesuʻeina o faʻamaʻi ma le faʻatauina o faʻaiuga, ma o le 56% o i latou na fai mai latou te nafa, 18% fai mai latou te nafa muamua, ma 26% fai mai latou te auai i le suʻesuʻega ma fa'atau faiga fa'ai'uga.
O i latou na tali mai e atagia mai ai le lautele o tupe maua a le aiga, ma 24% o loʻo i ai tupe maua a le aiga e itiiti ifo i le $30,000, 18% o loʻo i ai tupe maua a le aiga e $30,000-$49,999, 34% o loʻo i ai tupe maua a aiga e $50,000-$99,999, ma le 24% o loʻo i ai tupe maua a aiga e $100. pe sili atu.
E limasefululima pasene o i latou na tali mai na faigaluega, ae 45% e leʻi faigaluega, o se fuainumera e ono atagia mai ai le maualuga o le leai o ni galuega na vaaia i le taimi o le faʻamaʻi, e tusa ai ma le BSC.


Taimi meli: Ian-20-2021